Energieopslag

Benut de kracht van hernieuwbare energie door zonne- of windenergie op te slaan in een speciaal hiervoor ontworpen accu. Deze energie kan op een later moment worden gebruikt voor eigen energiebehoeften, waardoor u onafhankelijk wordt van het net. Bovendien kunt u overtollige energie terug leveren aan het net wanneer dat nodig is, Waardoor u geld kunt verdienen door te handelen op de energiemarkt. Deze oplossing is bijzonder geschikt voor agrariërs en MKB-bedrijven die streven naar duurzaamheid en kostenbesparing.”

Energiemanagement en congestie

Vergelijk het elektriciteitsnet met een snelweg. Door de toenemende vraag naar elektriciteit en de groei van elektrische apparaten, wordt deze ‘snelweg’ steeds drukker, wat leidt tot ‘files’ of congestie. Net als bij een echte file op de weg, betekent dit dat er slechts een beperkte hoeveelheid elektriciteit kan worden geleverd of terug geleverd in gebieden waar de ‘file’ plaatsvindt. Dit komt vooral omdat we steeds meer stroom halen uit minder betrouwbare bronnen zoals zon en wind. Hier speelt de accu een cruciale rol. Een accu fungeert als een soort ‘parkeerplaats’ voor elektriciteit. Bij een overschot aan elektriciteit, zoals op een zonnige of winderige dag, kan de overtollige energie worden opgeslagen in de accu. Tijdens een ‘file’ op het elektriciteitsnet kan de opgeslagen energie uit de accu worden gebruikt. Maar het werkt ook andersom: bij een hoge vraag en een laag aanbod kan de energie uit de accu worden terug geleverd aan het net.

Dit is een vorm van ‘congestiemanagement’. Daarbij heb je een Energiemanagement systeem nodig. Een EMS kan continu het energieverbruik van deze processen monitoren en controleren. Het kan bijvoorbeeld detecteren wanneer er te veel energie wordt verbruikt door een bepaald proces en suggesties doen voor verbetering.

Meer vragen over congestiemanagement of energie management? Onze medewerkers vertellen u er graag meer over. Kruis het thema aan op het offerte formulier en we bellen u terug.

boerderij-accu van solax

Energiemanagement monitoren met software van HG

Energieopslag is een effectieve oplossing voor diverse situaties. Het kan nuttig zijn als u een grotere netaansluiting nodig heeft, als u geen energie aan het net mag terugleveren, of als u meer energie opwekt dan u nodig heeft. Het kan ook helpen als uw zonnepaneelinstallatie regelmatig uitvalt bij fel zonlicht, of als uw Aansluit- en Transport Overeenkomst (ATO) niet voldoet aan uw behoeften. Bovendien is het een uitstekende keuze als u zoveel mogelijk zelfvoorzienend wilt zijn. Denk daarbij aan de volgende situaties:

  • U hebt een grotere netaansluiting nodig en krijgt die niet.
  • U mag geen energie terug leveren aan het net.
  • U wekt meer energie op dan u zelf nodig hebt.
  • Uw zonnepaneelinstallatie valt regelmatig uit als de zon volop schijnt.
  • Uw Aansluit- en Transport Overeenkomst (ATO) is niet passend bij wat u nodig hebt.

Het gebruik van energieopslag biedt niet alleen oplossingen voor huidige problemen, maar helpt ook het energienet te ontlasten. Bovendien kunt u er een verdienmodel van maken. Kortom, energieopslag is een win-win situatie voor zowel individuen als het bredere energienetwerk.

Hoe werkt energieopslag

Met het toepassen van energieopslag zorgt u voor een buffer, zodat u op het voor u geschikte moment gebruik kunt maken van energie. Op het moment dat de zon schijnt gaat de opgewekte energie naar de eerste de beste gebruiker die het tegenkomt. Dat betreft alle energiegebruikers op het moment dat de zon schijnt. Wordt er meer opgewekt dan u op dat moment gebruikt, levert u terug aan het net. Wordt het donker, moet u weer energie uit het net halen. En dat is precies waarvoor u nu juist niet al die energie hebt opgewekt. Dat wilt u uiteraard het liefst zelf gebruiken. Daarom is opslag van energie de perfecte oplossing. Weer even terug; als er meer energie wordt opgewekt dan de energiegebruikers op het moment dat de zon schijnt nodig hebben, gaat het eerst naar de energieopslag. Pas als het energieopslagsysteem vol is, levert u terug aan het net. In de avond is het andersom. U hebt energie nodig uit het net, maar dan zorgt het energieopslagsysteem ervoor dat het eerst uit de opslag wordt gehaald en pas daarna uit het net.

Hoeveel opslagcapaciteit nodig?

De vervolgvraag is natuurlijk hoeveel energieopslag u nodig heeft. Een logische gedachte is om voldoende op te slaan om de avond en nacht te overbruggen. Dat is natuurlijk in de zomer heel anders dan in de winter. Daarnaast heeft het te maken met uw gebruikerspatroon. Heeft u bijvoorbeeld melkrobots, is het energieverbruik redelijk vlak over 24 uur gezien. Heeft u een seizoensgebonden product, wat gekoeld of verwarmd moet worden, is het weer heel anders. Heeft u een net aansluiting groter dan 80A adviseren wij de kwartierwaarden van het energieverbruik met ons te delen, zodat we een analyse kunnen doen en u de juiste oplossing adviseren. Is uw netaansluiting ≤80A ontvangen we ook graag uw gebruiksgegevens om te bepalen hoeveel opslagcapaciteit in uw situatie het beste is.

Veiligheid

Als u aan accu’s of batterijen denkt, kunt u het gevoel hebben dat dit ook gevaarlijke situaties kan opleveren. De cellen waar HG Energiesystemen gebruik van maakt zijn de meest veilige die er zijn. Het zijn zogeheten lithium ijzerfosfaat cellen (LFP: LiFePO4) die 100% van hun capaciteit beschikbaar hebben en dankzij snelle laad- en ontlaadstromen uitstekend geschikt zijn voor energieopslag. De veiligheid in de energieopslagsystemen zijn geborgd door sensoren voor temperatuurbewaking, deur, brandbaar gas en water. Op het moment dat het nodig is, grijpt het in door afschalen of uitschakeling. Mocht er een externe factor zijn waardoor bijvoorbeeld brand ontstaat, zitten er brandblusinstallaties in die voor 1,5 uur kunnen blussen. Daarnaast kunt u kiezen voor een lucht of vloeistof gekoeld energieopslagsysteem.

Projecten

Huawei_accu20 kWh

Maalderink het plaatsen van een Boerderij Accu

Energie opslag in boerderij-accu Huawei accu van 200 kWh met een 100 kWh omvormer. Grootverbruik accu en kan daarmee dan handelen op de onbalans markt.

Bekijk project

Artikelen

Accu's en energiemanagement systeem bij Overbeek

Varkensbedrijf Overbeek heeft grote stappen gemaakt in zelfvoorzienendheid. Naast de 834 zonnepanelen die het bedrijf al had, heeft Overbeek recent 72 zonnepane...

Bekijk nieuwbericht
Open dag Mijnheer Rouveen

Open dag Vrijdag 24 mei 2024 - "Boer beter met nul op de meter"

HG presentatie over “Energie op de boerderij”.

Bekijk nieuwbericht

Veelgestelde vragen

Hoe lang blijft energie in de accu?

De energie die in de accu zit blijft er gewoon in zitten. Het doel van energieopslag is alleen niet om het 2 keer per jaar te gebruiken. De zomer om op te slaan...

Wordt de opgewekte energie van de zonnepanelen direct opgeslagen?

Normaal gesproken werkt het zo dat de opgewekte energie eerst naar de gebruikers in het gebouw gaat. Nadat alle gebruikers van dat moment zijn voorzien van ener...

Hoeveel zonnepanelen in combinatie met energieopslag?

Het beste is als u zoveel mogelijk kunt voorzien in uw eigen behoefte op jaarbasis. Het ligt er dus aan wat uw gebruikspatroon met betrekking tot energieverbrui...

Hoeveel energie moet ik opslaan?

Dat is afhankelijk van uw situatie. Genoeg om de winter te overbruggen is overbodig en levert onvoldoende rendement op. Uitgaande van een gemiddeld avond- en na...