ton zon project

Cablepooling

Cablepooling is een innovatieve techniek waarbij bijvoorbeeld meerdere windturbines en zonnepanelen via één kabel worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Dit bespaart kosten en vermindert de impact op het landschap. Door efficiënt gebruik te maken van bestaande infrastructuur, draagt cablepooling bij aan een duurzamere energievoorziening. Ontdek hoe deze slimme oplossing de toekomst van hernieuwbare energie vormgeeft. Leer meer over de voordelen en toepassingen van cablepooling voor uw energieprojecten.

Combineer wind- en zonne-energie op één aansluiting

Cable pooling is carpooling maar dan voor gezamenlijk gebruik van kabels in het energienet. Veelal wordt cable pooling toegepast door wind en zonne-energie te combineren op één aansluiting. Windenergie gebruikt maar circa 30% van de netaansluiting en zonnepanelen slechts 10%. De pieken van beide systemen liggen vaak uit elkaar. Op momenten dat de zon schijnt, waait het vaak niet of beperkt en vice versa. De werking van de twee systemen vertoont in slechts 6% van de tijd overlap.

Combineren van wind- en zonne-energie

Het combineren van beide technieken is dus vaak mogelijk zonder een nieuwe of zwaardere netaansluiting aan te hoeven schaffen. Dit is zowel van toepassing op grotere aansluitingen met een transformator als voor klein- en grootverbruikaansluitingen tot 250 ampère.

Veel windenergieprojecten draaien op 690 of 800 volt aansluitingen. Door de inzet van omvormers voor zonne-energie die geschikt zijn voor deze voltages, is het mogelijk hier naadloos op aan te sluiten.

Voor- en nadelen van cable pooling

Voordelen:

  • Voor cable pooling is vaak geen zwaardere aansluiting nodig;
  • Je kunt optimaal gebruik maken van toegekend teruglever-vermogen;
  • Je betaalt geen hoge kosten voor een nieuwe aansluiting;
  • Je betaalt geen hogere vastrechtkosten;
  • Je hebt geen extra transformatiorstation nodig;
  • Er ontstaat een beter gebalanceerd net.

Nadelen:

  • Je verliest aan opbrengst tijdens de overlap van opwekmomenten in circa 6% van gebruikstijd.

Een stap verder

Om een aansluiting nog beter te kunnen benutten kan een energieopslagsysteem (EOS) worden toegevoegd aan de installatie. Met een EOS is het mogelijk de overlap te beperken en afhankelijk van de vraag en de stroomprijzen in het net stroom terug te leveren.

Heeft u een windmolen en overweegt u aan deze aansluiting zonnestroom toe te voegen? We kijken graag met u naar de mogelijkheden.

Wilt u in contact komen?

Neem contact met ons op of maak een afspraak op locatie.

Veelgestelde vragen

Wat is cable pooling?

Bij cable pooling worden aansluitingen van meerdere duurzame installaties aan elkaar worden gekoppeld. Zo kunnen bijvoorbeeld 2 duurzame installaties worden aangesloten op het elektriciteitsnet en is er geen nieuwe netaansluiting nodig. Zo kunt u uw netaansluiting maximaal benutten.

Wat is MLOEA?

MLOEA is een afkorting voor Meerdere Leveranciers Op Eén Aansluiting. Dat betekent dat je op één netaansluiting meerdere energieleveranciers kunt contracteren. Het moet natuurlijk wel inzichtelijk zijn waar welke energiestromen heen gaan. Daarom zijn er nieuwe meetpunten nodig. Die krijgen ook een unieke EAN-code (Europees Artikel Nummer van 18 cijfers). Per meetpunt sluit u een apart contract af. Dat is dus voor het hoofdmeetpunt, het primair allocatiepunt en elk extra meetpunt.