
Energiemanagement systeem voor bedrijven
Een Energiemanagement Systeem (EMS) is een systeem dat het energieverbruik van gebouwen, boerderijen, industriële faciliteiten meet, volgt en analyseert. Dit systeem, dat bestaat uit hardware en software, stelt u in staat om uw energie efficiënt te beheren. Bovendien biedt een EMS de mogelijkheid om te handelen met uw opgeslagen energie op verschillende energiemarkten, zoals de onbalans- en frequentiemarkt, waar aanzienlijke winsten behaald kunnen worden. Ontdek hoe ons energiemanagement systeem kan werken voor uw bedrijf!
Slimmer energiebeheer, lagere kosten, meer grip
Of u nu als ondernemer wil besparen op energieverbruik, of als agrariër uw ecologische voetafdruk wilt verminderen, ons energie management systeem (EMS) maakt efficiënt energiebeheer eenvoudiger. Ons slimme systeem biedt realtime inzicht, automatische sturing én koppeling met energiemarkten. Zo kunt u als ondernemer:
- Overtollige energie gebruiken op momenten wanneer u minder opwekt.
- Energie terugleveren voor een zo gunstig mogelijk tarief bij onderbezetting.
Met HG Energiesystemen wordt uw energiebeheer toekomstbestendiger én meer winstgevend.

Wat is een energie management systeem (EMS)?
Een EMS is een geïntegreerd systeem van hardware en software dat het energieverbruik van uw gebouwen, machines en installaties meet, volgt én stuurt. Denk aan:
- Inzicht in realtime energieverbruik per apparaat of locatie
- Automatische optimalisatie van opwekking, opslag en afname
- Slimme aansturing van laadpalen, accu’s, zonnepanelen en meer
- Mogelijkheid tot deelname aan de energiemarkt (zoals de onbalansmarkt)
Met een EMS weet u precies waar en wanneer energie wordt verbruikt, en hoe u dat slimmer kunt inzetten. Wilt u meer weten over ons energie management systeem?

Hoe werkt ons energiemonitoring systeem in de praktijk?
Onze EMS systemen verzamelen voortdurend gegevens via slimme meters, sensoren en energiemanagement software. Vervolgens:
- Analyseert het systeem het actuele energieverbruik
- Detecteert het pieken, inefficiënties of verspilling
- Stuurt het automatisch apparaten aan (zoals verlichting, productieprocessen of accu-opslag) via onze energiemanagement software.
- Speelt het in op energieprijzen (zoals EPEX, day-ahead en negatieve prijzen)
- Zorgt het voor maximale benutting van zelf opgewekte stroom (bijv. via zonnepanelen)
Resultaat: meer controle, lagere kosten én nieuwe inkomstenbronnen.
Wat zijn de belangrijkste voordelen van energie management systemen en wat levert het mij zakelijk op?
Onze klanten kiezen voor een EMS van HG Energiesystemen om deze voordelen:
- Tot 30% minder energiekosten door efficiënt energieverbruik
- Inzicht in realtime energiedata op elk niveau
- Verdienmodel via energiehandel & load shifting
- Volledige integratie met je huidige zonnepanelen, laadpalen of accu’s
- Duurzaamheidsdoelen aantoonbaar behalen (bijv. CO₂-reductie)
- Minder afhankelijk van onvoorspelbare energietarieven
Ook profiteren van deze voordelen? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Voor wie is dit geschikt?
Een EMS is interessant voor organisaties die te maken hebben met wisselend of hoog energieverbruik, zoals: Agrarische bedrijven (bijvoorbeeld boerderijen met warmtepompen en zonnepanelen)
- Industriële productieomgevingen
- Logistieke bedrijven met laadinfrastructuur
- Kantoren en bedrijfspanden met meerdere installaties
- Bedrijven die willen deelnemen aan energiehandel
Waarom kiezen voor een energiebeheersysteem van HG Energiesystemen?
Wij leveren niet alleen het systeem – wij denken mee, adviseren en realiseren een oplossing die past bij uw bedrijfsvoering. Bij HG profiteert u van:
- Maatwerkoplossingen afgestemd op uw situatie
- Slimme EMS-software gekoppeld aan accu’s, zonnepanelen en laadpunten
- Inzichtelijke rapportages en gebruiksvriendelijke dashboards
- Hoogwaardige hardware en langdurige service
- Meer dan 10 jaar ervaring in duurzame energiesystemen

Energiebeheer upgraden? Zet vandaag de stap.
Wil je weten wat een EMS voor jouw bedrijf kan betekenen? Laat ons jouw situatie analyseren en ontvang een gratis advies op maat.
- Bel ons op 0342-700240
- WhatsApp ons direct via 06-20160763.
- Of mail naar info@hgenergiesystemen.nl
Of vraag hieronder een vrijblijvende offerte aan
Veelgestelde vragen
Wat is clipping?
Clipping heeft te maken met het ‘afsnijden’ van opgewekte energie en is er in een paar vormen:
- Als er op een zonnige dag veel energie wordt opgewekt in de buurt, gebeurt het regelmatig dat omvormers van zonnepanelen tijdelijk worden afgeschakeld. Dat heeft te maken met de spanning in het net, die door het aantal omvormers in de buurt omhoog wordt gedreven. Voor het behoud van de apparatuur schakelen omvormers bij een bepaalde drempelwaarde (253V) uit, maar dat betekent dat er op dat moment geen energie meer uit zon wordt gehaald. Door gebruik te maken van energieopslag, kan de opwekking van energie alsnog doorgaan en wordt het opgeslagen in de accu’s.
- Clipping kan ook te maken hebben met een zonnepaneelsysteem die meer opwekt dan de netaansluiting aankan. Dat noemen we overdimensionering, wat als voordeel heeft dat er in de vroege en late uren van de dag nog zoveel mogelijk energie wordt opgewekt. Daardoor wordt de opwekking over het hele jaar gezien groter en heeft u als klant langer op de dag nut van opgewekte energie. Alleen op de uren dat er veel zon is en dus veel opwekking wordt het vermogen van de omvormers voor een deel afgekapt, omdat anders de netaansluiting overschreden wordt. De energie die in die uren wordt opgewekt loopt u zonder energieopslag mis. Het voordeel van energieopslag is dus dat die energie alsnog voor u beschikbaar is, maar dan op het moment dat het voor u het beste uitkomt.
Hoeveel opslagcapaciteit heb ik nodig?
Een logische gedachte is om voldoende op te slaan om de avond en nacht te overbruggen. Dat is natuurlijk in de zomer heel anders dan in de winter. Daarnaast heeft het te maken met uw gebruikerspatroon. Heeft u bijvoorbeeld melkrobots, is het energieverbruik redelijk vlak over 24 uur gezien. Heeft u een seizoensgebonden product, wat gekoeld of verwarmd moet worden, is het weer heel anders. Heeft u een net aansluiting groter dan 80A adviseren wij de kwartierwaarden van het energieverbruik met ons te delen, zodat we een analyse kunnen doen en u de juiste oplossing adviseren. Is uw netaansluiting ≤80A ontvangen we ook graag uw gebruiksgegevens om te bepalen hoeveel opslagcapaciteit in uw situatie het beste is.
Is een Energiemanagement systeem wel veilig?
Ja, een Energiemanagementsysteem (EMS) is over het algemeen veilig. Het is belangrijk om te weten dat een EMS een dynamisch systeem is dat voortdurend wordt geoptimaliseerd op basis van nieuwe gegevens en veranderende omstandigheden. Daarom is het essentieel om ervoor te zorgen dat het systeem regelmatig wordt bijgewerkt en onderhouden om de veiligheid te waarborgen. Echter, zoals bij elk systeem dat verbonden is met het internet, zijn er potentiële risico’s verbonden aan cyberveiligheid. Het is daarom belangrijk om passende beveiligingsmaatregelen te nemen, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden, het regelmatig bijwerken van de software en het beperken van de toegang tot het systeem tot geautoriseerde gebruikers. Het is altijd raadzaam om een professional een dergelijk systeem te laten implementeren om ervoor te zorgen dat het veilig en effectief is.
Wat is een Energiemanagement systeem?
Dat is software die zorgt voor de aansturing van de energiestromen. Dus bijvoorbeeld opgewekte energie die eerst naar de gebruikers gaat in uw gebouw en vervolgens naar de accu. Of juist op een duur moment de energie terug levert aan het net, zodat u een hoge vergoeding krijgt voor uw terug geleverde energie. Denk ook aan andere systemen, zoals uw warmtepomp, elektrische auto en windmolen.
Wat kost een Energiemanagement systeem van HG?
De kosten van een energiemanagementsysteem (EMS) kunnen sterk variëren, afhankelijk van de omvang van uw bedrijf. Het is daarom moeilijk om een specifiek prijskaartje aan een EMS te hangen. Neem contact op voor een vrijblijvende offerte die is afgestemd op uw specifieke behoeften en situatie.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat hoewel er initiële kosten zijn verbonden aan de implementatie van een EMS, het systeem op de lange termijn aanzienlijke besparingen kan opleveren door het verminderen van energieverbruik en -kosten. Klanten besparen gemiddeld 10-30% op de energierekening. Het is dus belangrijk om niet alleen naar de initiële kosten te kijken, maar ook naar de potentiële besparingen en voordelen op de lange termijn.