Wat is Curtailment?
Curtailment houdt in dat de productie van zonnepanelen tijdelijk wordt verminderd of onderbroken, afhankelijk van de behoeften van het energiesysteem. Deze techniek wordt gebruikt om de energieproductie van zonnepanelen te optimaliseren door ze op bepaalde plekken en momenten te beperken en het elektriciteitsnet stabiel te houden. Toepassing van curtailment in zonnepaneelinstallaties draagt bij aan een duurzamere en betrouwbaardere energievoorziening.
Efficiënt Stroombeheer
Bespaar op uw Energierekening
In de Nederlandse energienetwerken is het balanceren van stroomvraag en -aanbod een uitdaging die HG Energiesystemen met innovatieve inperkingstechnieken aangaat. Inperking speelt een sleutelrol bij het beheer van energieoverschotten, wat leidt tot verbeterde efficiëntie en stabiliteit van het net.
Wat is Inperking/Curtailment? Inperking is een proces waarbij de energieproductie van zonnepanelen of windturbines bewust wordt beperkt tijdens piekuren. Dit voorkomt overbelasting van het net en helpt bij het handhaven van een evenwicht tussen vraag en aanbod.
Uw Voordelen Door inperking/Curtailment toe te passen, kunt u besparen op de onbalanskosten van uw energierekening. Dit maakt uw energieverbruik niet alleen duurzamer maar ook economisch voordeliger.
De Noodzaak van een EMS Een geavanceerd Energie Management Systeem (EMS) is cruciaal voor effectieve inperking. Het zorgt voor precieze controle en sturing van uw energieproductie, waardoor u optimaal gebruikmaakt van inperking.
Curtailen Uw Strategie tegen Onbalans in het Energieaanbod
Het afstemmen van vraag en aanbod van stroom is cruciaal voor een stabiel energienetwerk. Onbalans kan ontstaan door onvoorspelbare weersomstandigheden, zoals plotselinge pieken in wind- of zonne-energie. HG Energiesystemen biedt een oplossing voor dit probleem door middel van inperking/Curtailing.
Hoe Inperking Werkt Inperking wordt toegepast door uw PV-systeem, windmolen of energieopslagsysteem te koppelen aan een Energie Management Systeem (EMS). Via een API stuurt het EMS stuursignalen naar de opwekeenheden om het vermogen te reguleren. Dit resulteert in een verlaagde energieproductie door de omvormers van zonnepanelen, of het uit de wind draaien of remmen van windmolenturbines.
Onbalans treedt op als vraag en aanbod van stroom niet op elkaar is afgestemd. Dit kan optreden als bijvoorbeeld pieken en dalen ontstaat op dagen met veel weersafwisselingen waarbij onverwacht veel wind waait of zon schijnt. Of anderzijds er onverwacht veel minder wind of zon is dan voorspelt en netwerken hierdoor uit balans raken.
Hoe werkt dit Curtailing praktisch? We koppelen uw PV systeem en of windmolen en energieopslagsysteem aan een EMS systeem. Vanuit het EMS systeem wordt een koppeling gemaakt via bijvoorbeeld een API waarbij we een stuursignaal sturen naar de betreffende opwekeenheid om terug of af te schakelen in vermogen. De omvormer van de zonnepanelen zal vervolgens minder energie gaan omzetten, in geval van een windmolen worden rotoren uit de wind gedraaid of geremd.
Curtailment voor zonnepanelen en energiemanagement systemen
Onbalans treedt op als vraag en aanbod van stroom niet op elkaar is afgestemd. Dit kan optreden als bijvoorbeeld pieken en dalen ontstaat op dagen met veel weersafwisselingen waarbij onverwacht veel wind waait of zon schijnt. Of anderzijds er onverwacht veel minder wind of zon is dan voorspelt en netwerken hierdoor uit balans raken. Hoe werkt dit curtailen praktisch? We koppelen uw PV systeem en of windmolen en energieopslagsysteem aan een EMS systeem. Vanuit het EMS systeem wordt een koppeling gemaakt via bijvoorbeeld een API waarbij we een stuursignaal sturen naar de betreffende opwekeenheid om terug of af te schakelen in vermogen. De omvormer van de zonnepanelen zal vervolgens minder energie gaan omzetten, in geval van een windmolen worden rotoren uit de wind gedraaid of geremd.
Wilt u in contact komen?
Neem contact met ons op of maak een afspraak op locatie.