Curtailment

Besparen op onbalanskosten op uw energierekening.

Vraag en aanbod van stroom

Curtailment speelt een sleutelrol in het beheer van energie overschotten in de energienetwerken in Nederland. HG Energiesystemen kan afhankelijk van uw situatie curtailment toepassen om de efficiëntie en stabiliteit van het energienet te verbeteren en hiermee op onbalanskosten op uw stroomrekening besparen. Dit proces houdt in dat we de energieproductie van zonnepanelen of windenergie bewust beperken tijdens piekuren om overbelasting van het net te voorkomen en de balans tussen vraag en aanbod te handhaven, hiermee kunt u besparen op de onbalanskosten op uw energierekening. Om curtailment op een juiste manier toe te kunnen passen is een sturing door een goed EMS systeem noodzakelijk.

Curtailen is de oplossing voor onbalans

Onbalans treedt op als vraag en aanbod van stroom niet op elkaar is afgestemd. Dit kan optreden als bijvoorbeeld pieken en dalen ontstaat op dagen met veel weersafwisselingen waarbij onverwacht veel wind waait of zon schijnt. Of anderzijds er onverwacht veel minder wind of zon is dan voorspelt en netwerken hierdoor uit balans raken.

Hoe werkt dit curtailen praktisch? We koppelen uw PV systeem en of windmolen en energieopslagsysteem aan een EMS systeem. Vanuit het EMS systeem wordt een koppeling gemaakt via bijvoorbeeld een API waarbij we een stuursignaal sturen naar de betreffende opwekeenheid om terug of af te schakelen in vermogen. De omvormer van de zonnepanelen zal vervolgens minder energie gaan omzetten, in geval van een windmolen worden rotoren uit de wind gedraaid of geremd.

Wilt u in contact komen?

Neem contact met ons op of maak een afspraak op locatie.