Slim gebruik maken van energie

Slim gebruik maken van energie. Dat is waarvoor u bij HG Energiesystemen moet zijn.

Waarom energieopslag?

Elektrische energie is wat we steeds meer nodig hebben. De overheidsheffingen op gas worden hoger en de doelstelling is dat we van het gas af moeten. Ondertussen neemt de elektrificatie toe en is er file op het energienet. De vraag is hoe we dat met elkaar gaan reguleren en oplossen. Bredere snelwegen (lees: dikkere kabels) is absoluut een belangrijke oplossing. 1 op de 3 straten in Nederland moet open om de infrastructuur op orde te brengen. U begrijpt, voordat het energienet in Nederland weer op orde is, zijn we vele jaren verder. Het probleem is er nu en daar moet wat aan gedaan worden. Regulering van energie is één van de oplossingen. Daarnaast kunt u op korte termijn al profiteren van voldoende energie voor uw situatie. Door gebruik te maken van energieopslag bepaalt u zelf wanneer u gebruik maakt van energie. Zelf opgewekt, of op het juiste moment uit het net gehaald.

Wanneer is energieopslag interessant?

Energieopslag is al snel interessant. Denk daarbij aan de volgende situaties:

  • U hebt een grotere netaansluiting nodig en krijgt die niet
  • U mag geen energie terugleveren aan het net
  • U wekt meer energie op dan u zelf nodig hebt
  • Uw zonnepaneelinstallatie valt regelmatig uit als de zon volop schijnt
  • Uw Aansluit- en TransportOvereenkomst (ATO) is niet passend bij wat u nodig hebt
  • Wanneer u zoveel mogelijk zelfvoorzienend wil zijn

Het mooie van energieopslag is dat het voor veel huidige problemen een oplossing biedt. Daarnaast snijdt het mes aan twee kanten, want u helpt daarmee het energienet te ontlasten en kunt er een verdienmodel van maken.

Hoe werkt het?

Met het toepassen van energieopslag zorgt u voor een buffer, zodat u op het voor u geschikte moment gebruik kunt maken van energie. Op het moment dat de zon schijnt gaat de opgewekte energie naar de eerste de beste gebruiker die het tegenkomt. Dat betreft alle energiegebruikers op het moment dat de zon schijnt. Wordt er meer opgewekt dan u op dat moment gebruikt, levert u terug aan het net. Wordt het donker, moet u weer energie uit het net halen. En dat is precies waarvoor u nu juist niet al die energie hebt opgewekt. Dat wilt u uiteraard het liefst zelf gebruiken. Daarom is opslag van energie de perfecte oplossing.

Weer even terug; als er meer energie wordt opgewekt dan de energiegebruikers op het moment dat de zon schijnt nodig hebben, gaat het eerst naar de energieopslag. Pas als het energieopslagsysteem vol is, levert u terug aan het net. In de avond is het andersom. U hebt energie nodig uit het net, maar dan zorgt het energieopslagsysteem ervoor dat het eerst uit de opslag wordt gehaald en pas daarna uit het net.

Hoeveel opslagcapaciteit heb ik nodig?

De vervolgvraag is natuurlijk hoeveel energieopslag u nodig heeft. Een logische gedachte is om voldoende op te slaan om de avond en nacht te overbruggen. Dat is natuurlijk in de zomer heel anders dan in de winter. Daarnaast heeft het te maken met uw gebruikerspatroon. Heeft u bijvoorbeeld melkrobots, is het energieverbruik redelijk vlak over 24 uur gezien. Heeft u een seizoensgebonden product, wat gekoeld of verwarmd moet worden, is het weer heel anders. Heeft u een netaansluiting groter dan 80A adviseren wij de kwartierwaarden van het energieverbruik met ons te delen, zodat we een analyse kunnen doen en u de juiste oplossing adviseren. Is uw netaansluiting ≤80A ontvangen we ook graag uw gebruiksgegevens om te bepalen hoeveel opslagcapaciteit in uw situatie het beste is.

Veiligheid op 1

Als u aan accu’s of batterijen denkt, kunt u het gevoel hebben dat dit ook gevaarlijke situaties kan opleveren. De cellen waar HG Energiesystemen gebruik van maakt zijn de meest veilige die er zijn. Het zijn zogeheten lithium ijzerfosfaat cellen (LFP: LiFePO4) die 100% van hun capaciteit beschikbaar hebben en dankzij snelle laad- en ontlaadstromen uitstekend geschikt zijn voor energieopslag. De veiligheid in de energieopslagsystemen zijn geborgd door sensoren voor temperatuurbewaking, deur, brandbaar gas en water. Op het moment dat het nodig is, grijpt het in door afschalen of uitschakeling. Mocht er een externe factor zijn waardoor bijvoorbeeld brand ontstaat, zitten er brandblusinstallaties in die voor 1,5 uur kunnen blussen. Daarnaast kunt u kiezen voor een lucht of vloeistof gekoeld energieopslagsysteem.

Slimme software

Uiteindelijk wilt u niet alleen energie vasthouden om de avond en nacht door te komen, er zijn veel meer mogelijkheden. Denk daarbij aan de sturing van uw warmtepomp, elektrische auto, windmolen, enzovoort. Daarvoor is een energiemanagementsysteem (EMS) nodig, die zorgt voor energie op precies het juiste moment op de juiste plaats. Daarnaast is het mogelijk om slim met energie om te gaan door ermee te handelen. Dat hoeft u niet zelf te doen, de slimme software zorgt ervoor dat dit geautomatiseerd gebeurd op de wijze die bij u past.

Afhankelijk van uw netaansluiting en hoeveelheid beschikbare energie is het mogelijk om op verschillende energiemarkten te handelen. Dat kan op de urenmarkt (Day ahead / EPEX), onbalansmarkt (FCR) en congestiemarkt (flexaanbieding). Zo creëren wij voor u een passende oplossing, die rendement oplevert.

Wat is de eerstvolgende stap?

Is dit waar u mee bezig bent en meer van wilt weten? Wij zijn u graag van dienst. Bel of mail naar 0342-700240 / info@hgenergiesystemen.nl